neděle 12. června 2016

Co všechno uděláme pro děti? (Jeden plus jedna - Jojo Moyes)


Jojo Moyes napsala pět knih, které si našly velkou rychlostí mnoho fanoušků. Ač mám díla od této autorky už tak dlouho na seznamu, tak jsem ještě žádnou nečetla. Nevím proč vlastně. Možná ten jejich nezvyklý formát či ty hodně podobné obaly. Snad, že to má být velká romantika s ubrečeným průběhem. Výmluva může mít hodně podob :-)

I přes to se to stalo. Dostala jsem se k poslední vydané knize s názvem Jeden plus jedna. „Nečekaně“ jsem to zhltla a zjistila, že tato autorka opravdu umí psát. Už se ničemu nedivím. Skvělé, záživné, místy humorné, slzokapající a s příjemným tématem, který zaujme. Je jisté, že bych o tomto díle dovedla psát jen samé chvály. Opravdu se mi to líbilo.

A ten příběh. Téma chudých, kteří sotva výjdou a bohatých, kteří si mohou dovolit vše. A několikrát probíraná otázka odcizení balíku peněz. Zrovna byste potřebovali sehnat určitou sumu pro vzdělání dítěte, ale už máte sotva na jídlo, že to prostě nejde. A oni vám nabízí 90% stipendium. Na vyhlášenou matematickou školu. Co dělat? V taxíku najdete svazek bankovek a průchodku. Jste si naprosto jisti, komu to vše patří. Jenže ten někdo je tak bohatý, že mu to přeci vůbec chybět nemůže. Takže co teď? Vzít nebo nechat být? Vrátit majiteli?

Jak jednou v knize zaznělo, tak i ten nejpoctivější člověk může mít slabší chvilku. A což teprv, když se to týká dětí. Ač patří Jess mezi ženy, které se snaží ušetřit na všem možném a která počítá vše důkladně, tak toto ji jak se říká „rozhodí pantofel“. A ona to udělá.

Záležitost je záhy zapomenuta. Koná se matematická olympiáda, která by mohla přinést mnohem větší výdělek. Byla by možnost peníze vrátit, zaplatit školné a ještě by něco zbylo. 

Impulsivnost na místě. 

Z garáže se vytáhne staroušek Rolls-Royce, Jess opráší svůj um řízení, sbalí děti a obrovského psa a vyráží na dalekou pouť. Ta ovšem končí nedaleko v pangejtu. Čistě náhodou jede kolem zmíněný zbohatlík, který je obviněn ze spronevěry a odhalení velkého akciového tajemství. Protože Jess zná, je to jeho uklízečka, odhalí své dobré já a rodině pomůže. Myslí si, že na chvíli. Jen je doveze do místa B a pojede si po svým. Nikdo mu to nevěří, ani ti čtyři v autě.

Cesta, která změní mnohé.

Pokud čekáte velkou romantiku a šťastný konec, tak tam je. Co si budeme nalhávat, je to jasné už od začátku. Ale cesta k tomu všemu je dost krkolomná. Nebere si servítky s ničím. Dojde k několika zraněním, k zlomenému srdci, k šikaně i k přepadení, k osvícení i usmíření.

Během čtení se vám možná v mysli objeví několik otázek. Opravdu mají bohatí nad vším vliv? Můžou si dělat, co se jim zlíbí a vždycky jim to projde? Jak ubránit vlastní děti před šikanou? Jak zvládneme to, že jsou naši nejbližší odlišní od ostatních? 

„Zaklapla jsem“ a věděla jsem, že to nebude poslední kniha, kterou jsem od paní Moyes četla.Těším se na další. 

Teď nemusím chodit kolem regálu po špičkách, teď tam budu chodit cíleně.



Safienka 


Název: Jeden plus jedna
Autor: Jojo Moyes
Vydává: Ikar, 2016

Recenzní výtisk věnoval portál bux.cz


4 komentáře:

  1. tak tohle si musím napsat na svůj seznam.

    OdpovědětVymazat
  2. Pekna recenze na peknou knihu s peknou obalkou :-)Ja cetla od teto autorky knihu Nez jsem te poznala a ta se mi moc libila.Tato mne take laka:-)

    OdpovědětVymazat

♥ Děkuji za milé komentáře ♥