pátek 15. dubna 2016

Recepty na mé 3 nejoblíbenější bezlepkové dorty


Od té doby, co jsme se začali vyhýbat lepku, jsem vyzkoušela hodně receptů. Něco dopadlo dobře, mělo to opravdu překvapivou chuť, něco naopak strašně a rovnou to letělo do koše.
Musím konstatovat, že mě víc baví zkoušet sladké recepty – variace různých koláčů, sušenek atp. Slaných receptů jsem vyzkoušela opravdu jen poskrovnu. Možná je to tím, že to víc plácám dle intuice a chuti. Jedná se hlavně o variace již vařených obyčejných jídel. Takže mi to nepřijde tak okouzlující a nápadité :-)

Dneska bych se s vámi ráda podělila o 3 nejlepší sladké koláče/dorty, které jsem dělala...vlastně už několikrát...opravdu mi moc chutnají :-)



První z nich je MRKVÁK, který jsem našla ve velikonočním časopisu Food (03/2016). Recept je od pana Davida Skokana a nazývá se originálně Karotkový dortík s limetkovou kůrou (s lepkem). Já ho přejmenovala jednoduše na Mrkvák a dělám ho bez polevy..nám to takto bohatě stačí :-)Vlastně i množství cukru jsem musela upravit a lehce snížit.


Na přípravu bezlepkového MRKVÁKU budete potřebovat:


150-200g třtinového cukru (já dávám čím dál míň, jak tak zjišťuji :o), původní recept má 300g)
3 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
300ml slunečnicového oleje
300g pohankové mouky (dávám většinou kolem 280g, původní recept je z polohrubé mouky)
1 lžička jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru
100g rozinek
150g mletých mandlí
300g strouhané karotky (dávám normální mrkev)


A jak na to?

Předehřeji si troubu na 180 stupňů.
Nejprve si vyšlehám do pěny cukr, vejce a vanilkový extrakt. Ve vedlejší míse smíchám suché ingredience (mouku, sodu, prášek do pečiva, sůl a koření). Potom obě směsi spojím a vmíchám do nich rozinky, mandle a mrkev.
Vzniklé těsto dávám do vymazané silikonové formy na dort v průměru 23cm.
Syrový mrkvák strčím do vyhřáté trouby a peču cca hodinu.



Dalším vynikajícím receptem, který jsem už dělala také nejmíň třikrát, je MAKOVÝ DORT BEZ MOUKY A CUKRU. Původní recept jsem našla kdysi na nějaké FB skupině. Bohužel nevím, kdo to tam dal, takže nemohu odkázat. Každopádně ale recept byl z bílého maku, který jsem nesehnala. Dělám to pokaždé z modrého a výsledek je skvělý i tak.

Na MAKOVÝ DORT budete potřebovat:

2 vejce
150g pomletého máku
75g jogurtu
35g másla
¼ nastrouhaného jablka na jemno
½ rozmačkaného banánu
1 polévková lžíce medu
½ čajové lžičky prášku do pečiva
špetka soli


A jak na to? 

Předehřeji troubu na 170 stupňů.
V míse vyšlehám sůl s bílky. V další míse smíchám mák s prdopečem, přidám žloutky, máslo (asi by nemuselo být), jogurt, banán, jablko a nakonec med. Přimíchám bílky. Formu velikou v průměru cca 20cm vymažu a vliju do ní směs. Peču cca 35min.
Po upečení a vychladnutí potřu marmeládou, pokladu banány a navrh dávám nějaký krém. Nejčastěji a obyčejně tvaroh vyšlehaný s cukrem.




Posledním, třetím famózním bezlepkovým dortem je DORT ČOKOLÁDOVÝ. Inspirovala jsem se na blogu U nás na kopečku a musím říct, že to je teda něco. Kdo má rád čokoládu (já ji zbožňuji), směle do něj!

Na ČOKOLÁDOVÝ DORT budete potřebovat:

250g másla
200g kvalitní čokolády
100g třtinového cukru (originál recept má 190g)
5 vajec


A jak na to?

Troubu předehřeji na 180 stupňů.
V kastrůlku rozehřeji máslo, čokoládu a cukr. V míse vyšlehám zvlášť bílky a žloutky. Do vychladlé čokoládové směsi přidám žloutky a pak pomalu i bílky. Vymažu formu v průměru okolo 20cm máslem a pak tam vleji ¾ vzniklé směsi. Zbytek si dám stranou. Peču asi 25min. Po upečení na dort vleji zbytek směsi a nechám vychladnout. Poté nechám uležet cca 24hodin (dala jsem tak 12 :o))



Doufám, že se vám recepty budou líbit, vyzkoušíte je a výsledky si užijete  minimálně stejně jako já :-)



Safienka


3 komentáře:

  1. Dortiky vypadaji uzasne, jeste ze jsem mela pred chvili poradny kus limetkoveho dortu s malinami, syn slavil 17te narozeniny:-), jinak bych se po pohledu na tve fotky asi vydala rychle koupit aspon nejakou cokoladu, urcite nekdy vyzkousim tve receptiky:-)Kezky vikend preji:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvam se samozrejme, ze hezky vikend:-):-)

      Vymazat
    2. Hmmm..limetkový s malinami...mňam! až vyzkoušíš, tak dej vědět, jak chutnalo :-)

      Vymazat

♥ Děkuji za milé komentáře ♥