úterý 5. dubna 2016

Když ti minulost klepe na rameno (Zimní moře - Susanna Kearsleyová)


Hrad Slains

Můj otec mi vždycky říkal, že mám moře v krvi. Narodila jsem se a vychovali mě vedle něj na pobřežích provincie Nové Skotsko a já nikdy nedokázala odolat vábení jeho sirén.“

Carrie McCllelandová je známou a oblíbenou spisovatelkou historických románů. Její vášní je zaznamenávat co nejvěrnější historická fakta, která promítá do romantických příběhů.
Ráda by napsala něco z doby vlády královny Anny Stuartovny, tedy téma 1.poloviny 18.století.
Jednoho dne se vydává za svou agentkou do Skotska, kde vidí tu správnou scenérii. Skotský hrad Slains s bouřícím mořem v pozadí. Něco ji táhne na toto záhadné místo. Její pocity jsou neodbytné. Touží napsat novou knihu a právě toto místo jakoby jí říkalo, že je to pravé. Magická síla způsobí, že se rozhodne ve Skotsku zůstat, probádat místní historii a napsat svoje další dílo.

Jediné, co stihne Carrie vymyslet, je jméno hlavní hrdinky - Sofie Patersonová. Od té chvíle se vše začne odvíjet závratnou rychlostí. Příběh se jí vynořuje samovolně a spisovatelce nezbývá nic jiného, než psát. V jakoukoliv denní dobu. Život podléhá nově se utvářející knize. Po nějaké době zjišťuje, že se její nápady slučují s fakty, které se kdysi opravdu odehrály. Přestože se to může zdát zastrašující, Carrie se nevzdává. Vytrvale usedá k psaní vždy, když jí do hlavy vpluje pokračování.

Hluboko v podvědomí jsem ucítila zamrazení a znovu jsem v mysli uslyšela tichý ženský hlas: „Tak vidíš, mé srdce navždy patří tomuhle místu...“ Až na to, že hlas, který jsem tentokrát slyšela, nepatřil Sofii. Byl můj.“



Sofie to neměla v mládí lehké. Proto, když jí onemocní poslední člen rodiny, přijde pozvání od vzdálené hraběnky z Errollu na hrad Slains, neváhá. Na hradě se stává společnicí nejen hraběnce, ale i sympatické komorné Kirsty, v které objeví blízkou přítelkyní.

Jelikož se děj odehrává v období franko-jakobitské invaze, hrad je neustále plný návštěvníků, generálů, kapitánů a plukovníků. Vše podléhá velkému utajení. Chystá se invaze a tudíž nikdo nemůže věřit nikomu. Sofie je chytrou dívkou, která dokáže udržet tajemství. Přestože se zdá jako neznalá, ostatní ji začnou považovat za důvěryhodnou osobu a oblíbí si ji.

Hlavním příběhem je ale jiná linie. Láska mezi Sofií a Johnem Morayem, věrným vojákem, se objeví náhle a nečekaně. Ti dva jsou k sobě přitahováni a jejich osud se naplňuje. Jdou do toho i přes to, že ví, že to není na pořád. Jsou si vědomi, že je povinnosti rozdělí, stále ale doufají.
Jak čekali, tak dostali. John musí odplout a Sofie zůstává sama. Její srdce je láskou přeplněné a ona musí udělat těžké rozhodnutí, které by ji nezáviděla žádná žena.

Láska v minulosti se nezvykle kloubí s láskou přítomnosti. Život Carrie je plný nových známých a hlavně pohledných nápadníků, stejně tak jako u Sofie. Jak Carrie zjistí, tak celou dobu píše o své předchůdkyni, která ji teď klepe na rameno a chce, aby i ten její životní příběh někdo znal.

Šílenou rychlostí vzniká nová kniha, která všechny lapí svou krutostí, severským chladem, ale i tou myšlenkou, že může dojít na šťastný konec.



Protože teď věděla, že měl pravdu – pole snad leží ladem a ptáci možná na chvíli přestanou zpívat; to, co roste, třebas zahyne a v tichosti leží pod sněhem, stejně jako zimní moře nasadí tu tvář bouří, smrt a ztroskotaných nadějí...a přesto pod vlnami proudí neviditelný teplejší proud a ten, až přijde čas, s sebou přinese jaro.“



Safienka


Název knihy: Zimní moře
Autor knihy: Susanna Kearsleyová
Vydává: Ikar, 2016
Psáno pro bux.cz


2 komentáře:

  1. To vypadá přesně jako můj oblíbený styl knihy. Historie, láska, Velká Británie. Pokud knihu seženu, ráda si ji přečtu.

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě seženeš, měla by se pohybovat mezi aktuálními novinkami v téměř každém knihkupectví:-)

    OdpovědětVymazat

♥ Děkuji za milé komentáře ♥