pátek 9. prosince 2016

Základní výbava knihomola aneb co si přát pod stromeček?

Dcera se mě neustále ptá, co si přeji od Ježíška. A já ji neustále odpovídám, že bych chtěla knížku. Tak jsem teda zvědavá, jestli pod stromečkem nějakou najdu :-)

Vždycky to ale nemusí být o knížce. Může to být i o jiných knižních věcech, které uvítá každý knihomol. V nabídce jich je víc než dost. Hrnečky, hry, polštářky, deky, rámečky, šperky. Na co si jen vzpomenete.

Napadlo mě, že bych mohla pomoci nerozhodným, kteří mají knihomola v dosahu a rádi by mu nějaký dáreček dali. Nemusí to být vlastně dárek jen pod stromeček. Knihomolové mají rádi dárky pořád, po celý rok ;-)

Jinak knížka je taky dobrá. Vlastně výborná volba! Může se zdát jako výběr stereotypní, ale zdání klame. Skvěle se balí a jak někde psali, tak je to dárek, který můžete otvírat pořád dokola :-) A kdyby se vám stalo, že se netrefíte do vkusu a nebo ji obdarovaný již měl, určitě ji budete moct vyměnit.

A jaké tipy na dárky to tedy jsou?


1) Obaly
Obaly na knížky, čtečky, mobily. Všemožné knižní či neknižní obaly. Já bych si vybrala hned :-)

Obal na knihu

Obal na knihu


2) Hrnečky
Nevím jak vy, ale já miluji "knižní" hrnečky, kde jsou citáty, moudra, důvody, proč je čtení ta nejlepší činnost, ilustrace atd.



Hrneček s motivem Malého prince

3) Polštářky
Polštářky vždy a všude. Pod záda, pod hlavu, pod nohy, pod ruce, po někom mrsknout, do náruči, jen tak na ozdobu...


Povlak na polštář s motivem lišky


Povlak na polštář pro milovníky Harryho Pottera

4) Šperky
Tady to bude spíše dárek pro ženy. I když třeba...kdoví :-) Šperky. Kdo by nemiloval šperky? A ještě, když je na nich nějaký knižní motiv?


Okay naušnice


5) Hry
Milujeme společenské hry. Rádi vyzkoušíme něco nového. I když se snažíme scházet častěji, tak nikdy nám to s kamarády nedopadne dřív jak jednou za dva až tři měsíce. Osobně mě nejvíc zaujala hra Bookopoly a Malý princ :-)


Společenská hra Bookopoly

Společenská hra Malý princ

 6) Zarážky
Knížky na poličce padají. Nejlepší řešení, které zaujme naše zvědavé oko, jsou knižní zarážky.
Knižní zarážky

7) Tašky
S taškou či kabelkou se chodí všude - do města, do práce, do knihkupectví, na procházku.. a vždycky tam musí být nějaká knížka. Takže prosím pěkně nějakou větší velikost ;-)

We're all mad here - taška


8) Deníky
Když čtu knížky, používám nálepky k poznámkám a nebo rovnou sešit či blok. Takže volba je jasná. Nějaký stylový, nápaditý a hlavně hodně stránek :-)


Zápisník


9) Propisky, tužky
S blokem souvisí i tužka či propiska...co víc dodat. Když jsem objevila tyto tužky s citáty, byla jsem nadšená :-)




10) Mé tipy na knihy 
A jako poslední bych stoprocentně doporučila knihu :-) Nějakou vaši srdcovku, kterou by si měl váš knihomol taky přičíst a nebo třeba nějakou, kterou si sám přeje. Když ho poprosíte a nebo se nenápadně (NENÁPADNĚ) zeptáte, tak vám určitě dá rád tip a nebo poskytne svůj sáhodlouhý seznam "potřebujisinutněrychlesehnatapřečíst".

Já například potřebuji tyto ;-)

Poprask v sýrové uličce - Robert Fulghum

Robert Fulghum tak, jak ho známe a máme rádi. Je čím dál starší, moudřejší, ale smysl pro humor ani v nejmenším neztrácí. Utvrdí vás v tom, že je každý den plný zázraků, které člověk vidí jen, když chodí po světě s otevřenýma očima i srdcem. Navrch se dozvíte spoustu nových věcí o strakách, historii Santa Fe, keramice i tělesných pochodech. A už jste někdy tančili s orangutankou?




Vánoce po francouzsku - Fiona Valpy

Román Vánoce po francouzsku Fiony Valpy zahřeje u srdce nejenom v zimě hlavně zjištěním, že k lásce se někdy dá i projíst. A ještě se u toho pobavit!
Evie opustil manžel, a tak využije nabídku přátel k pobytu v jejich domku na francouzském venkově. Vypraví se tam úplně sama, jen se sbírkou receptů po babičce, a je odhodlaná na celé Vánoce zapomenout a jen podle ní péct a vařit. Ochotného ochutnávače najde v sousedovi, šarmantním doktoru Didiérovi. Zaujme ho však nejen její skvělý koláč…
Padající sníh, skvělá štědrovečerní tabule a trocha vánočního kouzla – bude to ale stačit, aby zmizel přízrak předchozích Vánoc?


Móda a duše aneb klíč k sobě - Táňa Havlíčková

Naučte se rozumět neverbálním signálům vašeho oblečení pomocí osmi stylových profilů a budete kupovat už jen to, co vám sluší a v čem se cítíte skvěle. Přes oblečení pochopíte své blízké, zharmonizujete své vztahy a díky vědomému oblékání se vám otevře hlubší smysl vašeho života.









Tak to by bylo vše:-) Budu určitě ráda, když mi napíšete, co byste si vy, jako knihomolové rádi pořídili a nebo naopak, co budete dávat svým knihomolům :-)

Mějte se, smějte se a radujte se :-) a hlavně čtěte ;-)

Mávám,
Safienka 
 

PS: Po hledání různých námětů jsem narazila na milion dalších knižních věcí, které by se určitě líbily. Například ponožky s textem, knižní povlečení, originální náhrdelníky, květiny ze starých listů knih, lampičky, plakáty, rámečky s citáty, vaky na pohodlné sezení, potištěné knižní oblečení ... na co si jen vzpomenete :-)

8 komentářů:

  1. Ahoj,
    zaujala mě ta hra Bookopoly, kde se dá sehnat? Díky.
    hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Hani :-) Já ji našla akorát na amazonu...nezkoumala jsem víc, jestli se dá sehnat ještě jinde...Jinak u všech těch tipů je odkaz přímo na eshop :) Safienka

      Vymazat
  2. Ten obal na knihu je krásny! <3
    Čo sa týka zarážok do knižnice, myslím, že u mňa to problém nebude, skôr tie knihy nemám kam dať :D Veľmi ma zaujala hra Bookpoly, škoda, že je v angličtine. Ak by si náhodou objavila niečo podobné v češtine alebo slovenčine, daj vedieť. Ak by som to dotiahla domov v inom jazyku, nikto by sa to so mnou nehral ^^.
    Inak konečne super tipy na vianoce (pre knihomola tie najlepšie!)

    Maj sa krásne,
    Jaja (pavelekova.wordpress.com)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jani, to víš, že ti dám hned vědět, kdyby to na mě někde v češtině vykouklo ;-) A to, že máš doma spousta knížek, je ta nejlepší informace! To je potřeba...mít knížky všude a moci si z nich dělat zarážky ;-)

      Měj se bájově,
      Safienka

      Vymazat
  3. O takových obalech na knihy jsem ještě neslyšela a jsou nádherné! :) stejně jako zápisníček :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Rose, no vidíš to, tak to je čas nějaký vyzkoušet :-);-) Najdeš všude spoustu nabídek ;-) Zápisníček mi taky učaroval, je prostě dokonalý! Měj se báječně, Safienka

      Vymazat
  4. Super tipy! :) Letos jsem dostala od jedné své žačky obal na knihu se šitou záložkou. :) Paráda!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Andy :-) Tak to ti tvá žačka vybrala skvělý dárek ;-) Zřejmě tě dobře zná:-)A všitá záložka je suprčupr věc! Měj se báječně, mávám, Saf.

      Vymazat

♥ Děkuji za milé komentáře ♥