pátek 19. srpna 2016

Trochu o mně, trochu knižně II.



Kolik knih jsem schopna číst najednou?

Zjišťuji, že mám rozečtených hodně knih. Mnoho příběhů, které jsem odložila, protože jsem se u něčeho zasekla. Najednou přišla pasáž, která nebyla tak čtivá a já se nemohla hnout. Snažím se těmto adeptům dát ještě druhou šanci, ale většinou se k nim vůbec nevrátím. Zřejmě na ně nebyl ten správný čas :-) Pokud se ale jedná o knihy, které opravdu čtu, tak jsou nejčastěji dvě. Jednu, kterou „hltám“ a druhou nějakou odbornou.

Pokud čtu najednou víc jak jednu knihu, jak vybírám, kterou zrovna budu číst?

Je to jednoduché, vybírám dle toho, na co mám náladu. A nebo když už mám jednu rozečtenou hoodně dlouho, tak si k ní prostě sednu a hecnu se, že ji dočtu, aby měla dušička klid ;-)

Přehazuji záložky z knihy do knihy?

Občas ano. Ne zrovna z rozečtené knihy, ale většinou si je přenáším. Nezůstává mi jedna záložka pro jednu určitou knihu. To ne. Líbí se mi spousta záložek, ale nějak si je nekupuji. Používám jen to, co je po ruce - lístky, pohledy, účtenky, občas i toaleťák, samozřejmě čistý :o).

Kam dávám rozečtené knihy? Mají své místo?

Rozečtená kniha se mnou putuje všude. Takže nemá jedno místo. I když se ho snažím občas najít, tak stejně si dělá co chce a toulá se po bytě. 


Kdy nejčastěji čtu? V jaké fázi dne?

Nejčastěji čtu, když mi alespoň jedno dítě spí. Když je to hodně kritické, tak večer, když už spí obě děti. A naopak, když je to mega hodně napínavé, tak čtu vždy, když to jde a děti to umožní. Ty chvíle, kdy jsem si ráno sedla ke knize a večer ji odložila, jsou bohužel fuč. Ale věřím, že jednou zase nastanou.

Jak dlouho vydržím v kuse číst?

Tak to se opět odvíjí od dětí. Když bych pominula to, že bych se o ně musela starat, takže by byly například na celý víkend u babičky, tak vydržím hodně dlouho. Jsem schopna přečíst knihu na jeden zátah s pauzami na pití a nějaké jídlo. Nejčastěji si pak dám vše k sobě a prostě se obsluhuji při čtení. Oříšky, kafe, čaj, voda, ovoce, zelenina…. :-) A když teda nemám celý den a nebo je stereotypní týden, tak čtu většinou od pěti minut až po dvě hodiny.

Čtu knihu s obalem či bez obalu?

Většinou asi bez obalu. Jelikož ji beru všude, tak si ji nechci zase tolik poničit. Bez obalu mi to přijde šetrnější.

V jaké pozici nejčastěji čtu?

Když jsem byla mladší, nejčastěji jsem četla v leže opřená o lokty na své posteli v pokojíčku. Teď, když si ke knize lehnu, tak usínám. Čtu tedy nejčastěji v kuchyni s nohama na druhé židli a nebo pak v obýváku na gauči se stolkem poblíž.

Jak často aktualizuji status na svém book profilu?

Jediný aktuální status, co mám, je ten, jakou knihu zrovna čtu. Používám profil pouze na www.databazeknih.cz, kde přidávám knihy, komentuji přečtené knihy, koukám, kdo z mých oblíbených uživatelů co přečetl a občas přečtu nějaký článek. Na Goodreads profil nemám, nebo teda asi mám, ale nepoužívám. Mno a na FB přidávám akorát citáty a nebo své recenze. Takže tak :-)

Inspirace:Bookish Friendship 


A jak jste na tom vy?

Mějte se krásně, ať máte co nejvíc času ke čtení :-)
Vypadá to, že bude ještě chvíli léto.


Safienka

4 komentáře:

  1. Taky toho mám rozečteného spoustu :D A to to rozečítání nemám moc ráda, ale co naplat, nějak se to prostě stalo :) A taky čtu knihy hlavně bez obalů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Myanmar, přesně tak... Nemám to ráda, ale děje se to... Holt se nad to musíme povznést a přenést se přes to... Ne všechny knihy jsou pro nás momentálně ty nejlepší :) měj se a směj se :)

      Vymazat
  2. Ja ctu skoro vzdy jen jednu knihu. Nekdy se stane, ze ctu dve najednou, ale to opravdu malokdy a nejcasteji ctu vecer a nebo o vikendu.Kdyz jsem v praci, tak se to moc neda:-)

    OdpovědětVymazat

♥ Děkuji za milé komentáře ♥