A tak jsem bádala a zkoušela a narazila na jedny, které jsou naprosto! famozní...pro milovníky kakaa nutné! Ani nevím, kolik várek už jsem udělala, kolika lidem jsem je doporučila, kolika osobám jsem je nadělila....no, zkuste a uvidíte, jestli mluvím pravdu, když říkám, že jsou ty nej!
Ještě pro upřesnění...začala jsem je dělat loni, takže jsem je dělala z normalní pšeničné mouky, jak je v receptu. Pak jsme měli období bez pšenice, takže jsem je dělala z pohankové mouky a naposledy jsem zkusila i žitnou. Nejlepší jsou z té pšeničné (krásně drží tvar), jdou ale dobře udělat i z té pohankové (akorát se mírně roztečou a nejsou to takové pěkné bochánky), z žitné to taky jde, jen jsou lehce sušší. A nebo to můžete různě nakombinovat.
Na cca 20ks sušenek je potřeba:
250g másla (dávám rozpuštěné)
175g krupicového cukru (jde i moučkový)
40g holandského kakaa
300g mouky (dle vlastní chutě a potřeb)
1 lžička jedlé sody
1/4 lžičky soli
Nejlepší na tomto tvoření je to, že dáte prostě všechno do jedné mísy, smícháte, promícháte a vymodelujete kuličky ve tvaru vlašského ořechu (občas mi vyšel i ořech větší :O). Dáte na plech (většinou mi to vychází na max dva plechy - dle toho, z jaké mouky peču) a pečete na 175st cca 13-15min.
Nutné nechat vychladit, nesahat! a pak můžete ochutnávat...;-)
Ať vám chutná ;-)
Safienka
Vypadaji dosti lakave :-) Urcite nekdy vyzkousim, hezky vikend preji :-)
OdpovědětVymazatVyzkoušej, nejlépe opravdu s tou pšeničnou hladkou :) ať pak dobře chutná ;)
Vymazat