středa 3. srpna 2016

Kdo je tu vlastně blázen? (Osm týdnů v blázinci - Eva Lohmannová)

Autentický příběh o šílenství v časech normálnosti.

Musím přiznat, že jsem si knihu vybrala, protože jsem byla zvědavá, jak si autorka poradí s tématem blázince. Mohla by z toho být pěkná fraška a nebo zajímavý příběh. Naštěstí se povedla druhá varianta. Po dočtení této slabounké knížky jsem musela uznat, že má hodně do sebe. Moje poznámky a podtrhaná moudra jsou toho jasným důkazem.

Autorka píše, že zbláznit se je relativní pojem. Mohli bychom několik hodin, možná i dní debatovat o tom, co je normální a co není. Mohli bychom se do toho zamotat tak, že by se z nás natuty stali blázni a my se možná i octnuli v blázinci.

Jako každá správná kniha má i tato svoji hlavní hrdinku. Je jí Milena Winterová. Mladá dívka, kterou přestává bavit život. Nebaví jí vstávat, jíst, chodit, pracovat, komunikovat. Nejradši by všechen svůj čas proležela, prospala a byla by spokojená. Vždyť přeci svět snů je ten nejlepší. Její rodina si ale myslí něco jiného a pošle ji do blázince. Do místa pro narušené, které by ji mělo dát opět do formy. 

Skládání rozlítaných částeček svého já není žádná sranda, což Mila po několika týdnech zjistí sama. Její nostalgie ji však zanedlouho opustí. Možná díky sympatickému hipísáckému doktorovi a nebo jen díky prostředí, které jí nutí přemýšlet o životě. Koukat na to, kdo má co za jaké problémy a jak se s nimi pere.

Autorka do děje zapojila Milinu spolubydlící bulimičku Claru, truchlící laň Katarinu a ženu v mužském těle Rona. Ač jsou příběhy těchto postav jen rámcové, tak jsou zajímavé a člověk by se o nich rád dočetl i něco víc. Určitě tu nejsou jen oni, ale i další kupa bláznů. Jen si vybrat. K mému zklamání tam nebyl pětivteřinový Bob. Ten se pohybuje pravděpodobně někde jinde.

Přestože se jedná zvláště o hluboké depresivní dno Mileny, tak se tam sem tam objeví krom potoků slz i nějaký ten humor a nadsázka. Osm týdnů v blázinci Vás možná dokope k něčemu, co ani nevíte, že chcete. Je to kniha plná myšlenek a vzpomínek.
 

Dílo mne zaujalo víc, než jsem čekala. Přemýšlím, komu bych ho mohla doporučit či k čemu bych ho mohla přirovnat. Není to určitě humorná kniha. Je to dílo o životě, který si s námi dělá co chce a z nás se tak stávají blázni. Ani nemusíme být v blázinci. Protože blázinec je všude kolem nás.


Krásné, dojemné, poučné, motivující a velice reálné.


Safienka




Název: Osm týdnů v blázinci
Autor: Eva Lohmannová
Vydává: Ikar, 2014

Žádné komentáře:

Okomentovat

♥ Děkuji za milé komentáře ♥