úterý 25. října 2016

Obyčejně neobyčejný život trojčat (Tři přání - Liane Moriarty)


Mám doma dvě děti, které jsou dva roky od sebe. Občas mám pocit, že mi hrabe. Dobře, ten pocit mám dost často, ale v nějakých mezích se to přežít dá. Jak jinak. Když jsem si představila, že by se mi narodily děti tři a to hned naráz, tak by mě jistojistě kleplo...a nebo bych to nějak ustála. Protože, co by mi zbylo, že?


V dalším příběhu, který vznikl při magisterském studiu autorky, se dostaneme k několikačetné rodině Kettleových. Kdysi v mládí, za časů diskoték, se Maxime dostala do jiného stavu. Čekala trojčata. Tři holčičky, dvě blondýnky a jednu zrzku. S Frankem se to snažili ustát, ale bohužel jim to nevyšlo.

V restauraci, která je vyhlášená přípravou mořských plodů, slaví dívky společně 34. narozeniny. Při té příležitosti si čtou dopisy svých 14. letých verzí. Seznamy toho, co si myslí, že budou za dvacet let dělat. K popukání. Díky několika měsícům zpět se dostávají do varu. Tři ovíněné sestry. 
Všichni tento nezvyklý jev sledují a podávají hlášení. Protože, když se děje něco neobvyklého, hlasitého a lidé jsou jen trochu zvědaví, určitě jim nic neunikne.

...To víš, že jsem je koutkem oka sledovala. Něco mě na nich zaujalo. Všimla jsem si, že po tom dortu jedna za druhou něco nahlas předčítají. Vypadalo to na nějaké dopisy. Nemám nejmenší tušení, co v těch dopisech mohlo být, ale jen pár vteřin nato začala mela!
Svatá dobroto, jak ty se do sebe pustily! Kdekdo na ně civěl. Thomas se úplně zhrozil….

Tím to začalo a tím to vlastně i končí. Po úvodní scéně, která nenechá nikoho spát, protože zabodnutá vidlička, se vrátíme zpět o několik měsíců. Objevujeme zcela normální život trojčat, která si žijí vlastní životy a která jsou až překvapivě jiná.

Vždycky jsem si myslela, že dvojčata a další -čata budou mít nějaký dar, který jim pomůže zvládat situace a prostě, že si budou blíž. Lynn, Cat a Gemma to tak vlastně možná i mají, ale spíš to vše vypadá naprosto normálně. Podobně jako u jiných sourozenců. Pro ně nic kouzelného. Pro nás je to samozřejmě fascinující.

Lynn je úspěšnou podnikatelkou, která vlastní Gurmánský autobus. Žije se sympatickým, jednou už rozvedeným manželem, s kterým má dvouletou Maddie a nevlastní Karu. Je to taková ta žena, která musí mít všechno srovnáno, napsáno, odškrtáno a prostě seznamy, seznamy, seznamy. Bohužel je toho na ni moc a leze ji to na mozek a nervy. Dost často spojuje práci s domovem.

...Zavolat sestře. Hotovo….
.Sex s manželem. Hotovo…..

Cat je také vdaná. Dana miluje nadevše. Snaží se o miminko, ale bohužel jim to nevychází. Je to pár, který musí pořád v něčem soutěžit. A jednou něco rupne. Cat se musí srovnat se spoustou nového a není to nic lehkého. Pro ni ne.

Gemma je jiná. Zrzka, která dělá všechno jinak. Prostě třeštiprdlo. Poté, co ji zemře snoubenec, který nevypadá na moc dobrou výhru, střídá jednoho chlapa za druhým a není schopna vydržet víc jak půl roku. Vlastně ani nemá svůj byt, protože pracuje jako hlídač bytů ostatním. Alespoň má vždycky kde spát. Je tak nějak nad věcí a celý život se snaží sžít s tím, že ona je tady ta zrzavá.


Nemohu vybrat nejoblíbenější postavu, protože z každé se mi líbí něco. Ostatně ženy to jsou krásné, dlouhonohé, úspěšné a celkem i oblíbené. Pro svoji rodinu se snaží udělat první poslední. Vždycky všechno zachraňují čajem, vínem a výbornými vdolky. Mají své mouchy, ale kdo ne. Nemusíme být z trojčat, aby nás osud občas nakopal.

Příběh by se mohl zdát naprosto obyčejný, když pomineme to, že je o trojčatech, ale opak je pravdou. Životy všech se mění a díky tomu jim dávají nové možnosti. Na těch několika stranách můžeme vidět obrovský posun a spoustu zajímavých a skrytých informací, které mě občas dostávaly do varu.

Líbil se mi přístup Maxime, maminky trojčat, která měla vždycky správný nadhled a holkám vždy hodila záchranou radu. Hlavně ji obdivuji jako matku, která zvládla vychovat tři holčičky. Najednou.

Jelikož se jedná o dílo australské autorky, měli jsme možnost slavit Vánoce v bazénu a horku a několikrát nahlédnout na krásný přístav v Sydney.

Kdybych měla porovnat všechna díla od Liane Moriarty, tak toto bylo pro mě nejvtipnější. Několikrát jsem se přistihla, jak se při čtení chechtám. Zaujalo mě zapojení emailové konverzace a jako v dílech předchozích i nahlédnutí za oponu díky výpovědi náhodných pozorovatelů.

Tři přání je kniha, která se opravdu povedla. Řadím mezi osobní TOP a těším se na další.



Safienka


Název: Tři přání 
Autor. Liane Moriarty
Vydává: Ikar, 2016

 


4 komentáře:

  1. Dost jsi mě nalákala, knihu si musím připsat na svůj nekonečný seznam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Katko, to jsem ráda, že jsem tě nalákala a máš chuť si knihu přečíst... Fakt to stojí za to! Ať se ti plní seznam dál a dál :) mávám, Saf.

      Vymazat
  2. Musím říct, že mi na začátku běhal mráz po zádech. Trojčata jsou lepší strašák než všechny kostry Helloweenu. Kniha ale vypadá zajímavě a píšu si ji do diáře. Už jsem u tebe nejednou narazila na dobrou knížku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Wikiro, máme podobný vkus... to je dobré znamení! Už i dvojčata musí být náročné, natož trojčata..hezké tématické přirovnání :D měj se báječně, mávám, Saf.

      Vymazat

♥ Děkuji za milé komentáře ♥