úterý 4. října 2016

Ženy jako puzzle (Všechny ženy ve mně - Veronika Hájková)

Žurnalistka, redaktorka, dramaturgyně, spisovatelka – Veronika Hájková. Po své prvotině Pes ve městě, prozaickém příběhu o zvířecích mazlíčcích, vydává povídkovou knihu Všechny ženy ve mně.

20 žen, 20 příběhů, 20 různých pohledů na svět  

Psí, Holandská, Maličká zlodějská, Nevěrná, Učitelská, Vidinová, Smutná, Tajnůstkářská, Snová, Temná, Lítací, Studijní, Náborová, Střílecí, Fotografická, Klidná, Pretty, Prokletá, Konečná a Ulítlá jsou všechny ženy těchto necelých 180 stran. Jsou zabaleny do moc povedeného obalu, který je krásný nejen na pohled, ale i dotek. Jsou to kamarádky, milenky, manželky, matky, dcery, školačky. Jsou to normální bytosti na tomto světě, které hledají štěstí. 

Jak už nám bylo nesčetněkrát sděleno, tak každý je individualitou, která je na světě potřeba. Něco jako skládačka. Tak maličký kousek, který ale nesmí chybět. Bez něj by obraz nebyl celý. Hodně podobné je to s ženami. Milion žen, které jsou rozdílné a tak stejné zároveň.

Ženy mohou mít mnoho tváří. Autorka nám jich nastínila pouhých 20.

Musím přiznat, že zpočátku jsem se nemohla začíst. Říkala jsem si, že to není nic extra, nic co by mě vyvedlo z normálu a co mě chytilo. Postupem času se ale povídky stávaly zajímavějšími a pro mě čtivějšími. Našla jsem několik témat, která mě donutila k zamyšlení a hloubání. V několika případech jsem se viděla, poznala někoho jiného a nebo jen kroutila hlavou, protože jsem narazila na případy, kterým bych nevěřila, pokud bych je nezažila na vlastní kůži.

Osud lidí, v tomto případě žen, je nevyzpytatelný, ale krásný. Co mi z toho všeho vyplývá a co by mohlo být jako ponaučení, kromě výše zmíněných poznatků? Každý člověk má svůj život, z kterého my ostatní vidíme opravdu jen kousíček. 


Safienka


Název: Všechny ženy ve mně
Autor: Veronika Hájková
Vydává: Ikar, 2016

Recenzní výtisk věnoval portál bux.cz
 

2 komentáře:

  1. Autorku ani knihu neznam, ale vypada zajimave:-)Hezky vecer Safienko:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem ji neznala...vlastně od českých autorů čtu málokdy něco..a ještě k tomu povídky :) toto mě zaujalo, tak jsem se rozhodla to vyzkoušet :) mávám, Safienka

    OdpovědětVymazat

♥ Děkuji za milé komentáře ♥