pátek 14. října 2016

Když se vejde osm zemí a tři týdny do jedné malé kabelky (Nalehko - Clara Bensenová)


Příběh podle pravdivé události. To mě baví. Po dočtení se můžete pustit do bádání a zkoumání, jak dotyční vlastně vypadají, co dělají a jestli se to všechno shoduje s tím, co jste si přečetli. Názor za názor.

Clara Bensenová sepsala osobní minimalistický příběh o lásce a putování. Muž a žena, tři týdny, osm zemí a žádná zavazadla. Šílenost? Sen? Dobrodružství? Jak pro koho.

"Život je o důvěře. Dokud neučiníte vstřícný krok, nic se nestane. Ti, co nedůvěřují, od vesmíru nic nedostanou." 

Clara a Jeff se poznali přes internetovou seznamku. Ona se zrovna dostala z deprese a on jako dvakrát rozvedený profesor přírodních věd hledal nějaké dobrodružství, nezávaznost a cokoliv zajímavého.

Několikrát se sešli a rozhodli se svůj nově vzniklý vztah posunout na jinou úroveň. Protože proč si to neužít právě teď? Léto nabízí spoustu možností. Jako například to, že se dá vycestovat nalehko. Krásu sebepoznání se rozhodli začít v Istanbulu. První město z mnoha, které jim ukáze a nabídne náruč. Jejich cesta začíná.


Bez zavazadel, s malou kabelkou, v jednom oblečení se zpátečními letenkami v ruce. V hlavě totální zmatek, ale štěstí zároveň.

Jiskra, která mezi těmito dvěma přeskočila, udala Claře nový směr života. Opustila práci a rozhodla se cestovat. Nasedla do letadla s mužem, který je dobrodruhem delší čas a je mu to vlastně naprosto přirozené. Oddat se nevědomí a zahodit větší plánování. Nějak to prostě skončí. Stačí věřit.

Sama si to nedovedu představit, ale věřím, že to musí být krásná životní očista. Najednou zjistíte, jak málo vám stačí. Jen si to představte, kamkoliv přijedete, tak se nemusíte starat o zavazadla, sbaleni jste během pár minut. Nemusíte mít pocit, že jste něco zapomněli, protože nic nemáte. Je to jako silné, ale velice chutné kafe. 

"Kdykoliv se někdo zeptal, proč stojíme tak daleko od sebe, Jeff buď odpověděl, že je to hipsterský postoj, nebo zavtipkoval, že se toho rána zapomněl nastříkat deodorantem. Mohla jsem namítnout, že snímky se zelenými šaty a červenými kalhotami jsou sice vizuálně pozoruhodné, ale prostor mezi námi slouží druhotnému, nevyřčenému účelu. Od naší první schůzky byla naše bleskurychle nastolená intimita vyvažována naprostým nedostakem definice."

Při tomto jejich putování jde o náhodu, osud a víru. Jeff to má víc zažité než Clara. To, že do poslední chvíle neví, kde bude spát, ale věří, že se to vyřeší a on bude mít střechu nad hlavou. Jejich krokům hodně pomáhalo několik portálů s volným ubytováním. Postel, gauč, zem. Vždyť je to vlastně jedno. Plusem je vždy sprcha nebo nějaká voda, kde se můžou omýt a vyprat oblečení.

Kniha má skvělého ducha a ač jsem našla místa, kde to krapet drhlo, tak jsem ráda, že jsem si ji mohla přečíst. Obdivuji lidi, kteří jsou takovéhoto dobrodružství schopni a ještě víc mě baví, když o tom něco napíšou a nebo natočí.

Jediný chyták u vnitřní intuice, které jinak můžete téměř vždy důvěřovat, spočívá v neexistenci záruky, že její metody budou přímočaré. Ano, někdy se dostaví magická vnitřní intuice, která vyústí ve správné seřazení planet, před vámi se rozvine červený sametový koberec a muž z FedExu vám doručí k domovním dveřím doživotní zásobu Nutelly, ale tento prohnaný vnitřní průvodce vás tejně spolehlivě zavede na okraj útesu a pak (zdánlivě) zmizí a nechá vás, abyste se o sebe postarali sami, přičemž nadobro ignoruje fakt, že nemotorně se zmítat nad propastí je často právě tím, co magii přivolává.“



Safienka

Název: Nalehko
Autor: Clara Bensenová
Vydává: Metafora, 2016

4 komentáře:

  1. To zní skvěle. Asi bych se na tuto cestu tento týden nevydala, ale ráda si o ní počtu :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já tento týden taky ne, ale výzva to je teda pořádná :) Saf.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, znas toto? Nepridas se? http://www.cbdb.cz/spoluprace-pro-blogery

    OdpovědětVymazat

♥ Děkuji za milé komentáře ♥