pátek 22. července 2016

Život před smrtí (Agnes - Hannah Kentová)


Přemýšlím, co by nejlíp vyjádřilo mé pocity z této knihy. 
Ne. Ani teď nevím, neboť jsem naprosto odzbrojena a zasažena. Po dočtení poslední stránky jsem nebyla schopna nic. Celý příběh mě zasáhl a pohnul emocemi.
Životy uvnitř knihy jsou stejně jako obálka velice kruté a surové. Píše se rok 1828 a mladá žena Agnes Magnúsdóttir je odsouzena k smrti. Verdikt soudu je jasný. Jako spolupachatel vraždy místního bylinkáře a čaroděje Natana Ketilssona jí bude uťata hlava a ukončen tak její nuzný život. Protože je ale soudní proces a veškeré ustanovení (například jaká sekera se použije a kdo ji zaplatí) na delší dobu, Agnes je umístěna do rodiny strážníka Jóna Jónssona.
Sami si určitě dokážete představit, spíš teda asi nedokážete, jaké by to bylo žít vedle odsouzené vražedkyně. Dělit se s ní o střechu nad hlavou, o jídlo, pití a o to, čemu se říká domov, který by nám měl dát své útočiště a oporu. Není tedy divu, že se všichni ozbrojí odtažitostí a ostražitostí. I já bych to tak udělala, pravděpodobně. Protože nám autorka chce dopřát možnost vícero náhledů, seznamujeme se tak i s ženou Jóna Margaret a jejími dvěma dcerami – Laugou a Steinou.
Protože se jedná o příběh z dob minulých, dozvídáme se tak i něco o životě na chladném Islandu. To, jak je těžké přežít zimu, jak je náročné nezemřít hlady a nezmrnout. To, jak si lidé vystačí opravdu se vším a využijí všeho do posledního drobku. Líbilo se mi, že se autorce podařil tamní život přednést nevtíravě a opravdu reálně.
Protože poznáte člověka až teprve tehdy, když s ním trávíte čas, poznají všichni pravou Agnes až po několika stránkách.
Protože má odsouzená právo na faráře, seznamuje se s mladičkým a nezkušným knězem Tótim. Ten jí nabídne nejen svoji soustrast, ale též jí umožní vypovědět se ze svých zažitků. Díky tomu se dozvídáme celý příběh, celý život Agnes, s jejím začátkem i koncem. Odkrývá se najednu tolik příběhů a životů, že to knize začne dávat úplně jiný rozměr.
Říká se, že každý si svůj život vybírá sám. Bohužel, ale každý k tomu má jiné příležitosti a možnosti. Agnes to neměla lehké. Bohužel k ní osud nebyl shovívavý a dával ji pod nohy nemálo překážek a komplikací. Přesto vše dělala se vší upřimností a srdečností.
Určitě Vám tato dívka přiroste k srdci stejně jako mě. Možná ještě o to víc, když se dozvíte, že se tento příběh opravdu stal. Hannah Kentová se nechala inspirovat reálným osudem, který měl své místo v historii a kterým tak uvedla další méně jednoznačný portrét Agnes Magnúsdóttir. Posledního člověka, který byl na Islandu popraven.
Kniha je rozdělena do několika kapitol, které jsou prokládány dopisy mezi komisařem, tajemníkem, farářem a dalšími účastníky procesu. Kromě dopisů tu je i pár básní a dalších vsuvek. Vždy psané v originále s následným překladem.
Celkově dílo hodnotím velice kladně. Věřím, že si autorka nakročila velice dobře a těším se na nějaký její další román.

 
Název: Agnes
Autor: Hannah Kentová
Vydává: Fortuna Litera, 2013



Safienka

2 komentáře:

♥ Děkuji za milé komentáře ♥