pátek 29. července 2016

Láska si nevybírá (Eleanor a Park - Rainbow Rowell)

Do této knihy jsem se pustila, protože jsem čekala oddechovku, při které zavzpomínám na školní léta. Ale! Tato kniha si zaslouží mnohem víc. Měla by se ocitnout na dosah těm, kteří si chtějí přečíst něco strhujícího, krásného a nečekaného. Možná jsem moc nadšená, ale důkaz toho, že jsem to prostě jen hltala a nakonec jsem si neodpustila slzy, mluví za vše. Protože sakra, dvě slova nakonec? To jako vážně? Potřebuju nutně víc. Víc informací, víc slov.

Příběh Eleanor a Parka se odehrává v roce 1986 v americkém městě Omaha. Všichni mají zaběhlý život, který jim naruší výstřední Eleanor. Dívka, která se musí dělit o svůj chudý a maličký život se čtyřmi sourozenci, týranou matkou a neustále ožralým nevlastním otcem. Bohužel nepatří mezi ty štíhlounké a pohledné dívky. Její vzezření je poněkud šílené. A jí je to vlastně jedno. Protože nemá na výběr. Není divu, že nástup do nové školy není procházka růžovým sadem.

Naštěstí se v příběhu objeví korejský chlapec s jménem Park. Aniž si uvědomuje následky svého počínání, v autobuse si k Eleanor přisedne. A později jí nabídne svoje nejoblíbenější komiksy. Ani vlastně neví proč.

Toto křehké pouto, které mezi mladým párem vzniká, se najednou ocitá před soudem ostatních. Nemají to lehké, ale nedají se. I když to nevypadá, tak si jsou oba něčím podobní. Jsou jiní.

To, co je spojuje, to je posiluje. Ať už jde o každodenní čtení v autobuse a nebo poslech punkrockové hudby. Pravá láska si nevybírá. V tomto případě je opravdu nečekaná, strašně zranitelná a tak moc nádherná.

Většina z nás se o své štěstí bojí. Park se bojí, že Eleanor jeho rodina nepřijme, Eleanor se snaží přežít a utéct před otčímem.

Téma šikany proplouvá celým dílem a já jen zatínám zuby a snažím se nerozčilovat jako to dělal Park. Autorka skvěle poukázala na téma zneužívání. Nejhorší na tom je, že o tom vůbec nikdo nemusí vědět. Oběti se totiž nesvěřují. 

Fascinující příběh, který mě hodně zaujal a určitě jsem ho nečetla naposledy.


Doporučuji.


Safienka


Název: Eleanor a Park
Autor. Rainbow Rowell
Vydává: Yoli, 2014

3 komentáře:

  1. NA tuhle knihu se chystám, mám ji na seznamu letních oddychovek :) JE fajn, že se Ti líbila!

    OdpovědětVymazat
  2. Milá nebo vlastně asi milé Myanmar ;-)Věřím, že ti/vám kniha bude líbit...k létu pěkné emoční oddychovky patří :-) Měj/mějte se bájově, mávám, Safienka:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tuhle knihu jsem ještě nečetla, ale mám ji na seznamu =)
    http://fantasyalatriel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

♥ Děkuji za milé komentáře ♥