pondělí 1. února 2016

Kam jste se mi všichni ztratili? (Kam se poděla Elizabeth? - Emma Healey)



„Musím něco udělat.Teď si zrovna nemůžu vzpomenout, co to je, ale vím, že je to důležité, a když se zeptám, někdo mi to prozradí.“

Maud je 82 let a začíná zapomínat. Nebylo by to nic divného, kdyby se jí ale všechno nepletlo a její paměť ji nevyřazovala spoustu informací tak, jak se ji zlíbí.
Díky rodině a všudypřítomným papírkům, které jí jsou na blízku, dokáže existovat. Udrží svoji myšlenku alespoň do té chvíle, než zapomene, co dělá a nebo chce udělat.

„Zapnu konvici. Vím, která je to zástrčka, protože na ni někdo napsal KONVICE.“

Přesto ji některé změny v životě vyvádějí z konceptu a je pro ní náročné si zvyknout. Pro její bezpečnost si ji bere dcera a vnučka na starost.Chtějí pro ni udělat první poslední, ale Maud je uzavřená ve svém světě a občas se stává nebezpečím sama pro sebe.

Hlavu jí zabírají dvě životní situace, které ji hodně zasáhly a které se jí bohužel dost motají. Minulost a přítomnost, jedna přes druhou.

První z příběhu je zmizení sestry Sukey, kterou nikdo nikdy nenašel a které je pro všechny záhadou.  Stalo se to jednoho dne a jediný člověk, který ji naposledy viděl, byla bláznivá ženská. Pořád mluví o tykvích a ptácích. Prapodivné vztahy v rodině ničemu nepřispívají. Každý má spoustu otázek a obvinění.  

Druhá událost se týká její nejbližší kamarádky Elizabeth, která se jí ztratila. Maud se snaží přijít na kloub záhadě, která je už tolikrát vyřešená. Hledá kamarádku na svoji vlastní pěst, ale bohužel neúspěšně. Její paměť selhává a ona se ztrácí. Nikdo Maud nerozumí a nechápe její strach o přítelkyni, s kterou vyváděla tolik bláznovin.

„Zahnu doleva, ještě jednou doleva a ocitnu se v kuchyni. Takhle to mám napsané.“

I přes všechno vyřešené je Maud opět zmatená. Kam se poděla ta Elizabeth?



Obecný článek ke knize Kam se poděla Elizabeth od Emmy Healey, vydává Knižní Klub, 2016

Žádné komentáře:

Okomentovat

♥ Děkuji za milé komentáře ♥