čtvrtek 2. února 2017

Placka, pizza, chléb

Miluji chleba. Někdy se ho ale člověk přejí a nebo potřebuje trochu změnu. V tomto případě se nejčastěji uchyluji k pečení placek. Za tu dobu, co jsem si oblíbila kuchyňské prostory, jsem si nejvíc oblíbila tři placky, které dělám pořád dokola.

A které to tedy jsou?


Indické placky ČAPÁTÍ

Co je potřeba?

500 polohrubé pšeničné mouky (občas to střídám a dávám napůl s žitnou nebo špaldovou)
1-2 lžíce oleje
2-4 lžíce rozpuštěného másla
pepř
200ml vlažné vody

A jak na to?

Všechno dám do jedné mísy a vyrobím těsto, s kterým se skvěle pracuje. To si rozdělím zhruba na 8 dílů, z kterých vyválím placky (cca 15-20cm v průměru). Nejlíp tak, aby se vám vešly na pánev ;-)
Mezitím si rozpálím pánev. Peču na sucho a nebo na olivovém oleji (v mém případě) z jedné strany 3minuty a z druhé 2min. Hotové placky skládám do mísy, kde je potřu máslem a přikryji utěrkou, zůstanou tak teplé a vláčné.

Nejčastěji je dělám s mísou zeleniny, opečeným tofu nebo kuřecími kousky a nějakým dobrým dipem. Dají se jíst také na sladko.





PIZZA z domácí pekárny

Co bude potřeba?

domácí pekárnu
250ml mléka
6 lžic olivového oleje
350-400g polohrubé mouky (opět někdy míchám s žitnou nebo špaldovou)
1 lžička soli
1/2 kostky droždí
1 lžička cukru


A jak na to?

S domácí pekárnou je to jednoduché. Vše dám do pekárny v uvedeném pořadí a zapnu program TĚSTO. Po cca 1,5h vyndám krásně zpracované těsto, které rozdělím na 3 díly, které vyválím a nazdobím dle svých chutí. Nejčastěji dávám rajčatové pyré, šunku, sýry, kukuřici, rajčata, někdy i cuketu a vždycky bazalku.
Peču zprudka v roztopené troubě zhruba 7-10min.




PITA CHLÉB

Co bude potřeba?

240g hladké mouky
240g špaldové mouky
1 balíček sušeného droždí
270ml vlažné vody
2 lžičky soli
1 lžička třtinového cukru
4 lžíce olivového oleje

A jak na to?

Smíchám obě mouky, droždí, sůl a cukr. Hned potom přidám olivový olej a vlažnou vodu. Vše řádně prohnětu a vytvořím těsto, které nechám asi hodinu kynout v zakryté v míse.
Po nakynutí rozdělím těsto na cca 8 kousků, které rozválím na silnější placky. Silnější proto, aby tam při pečení mohl vzniknout prostor/díra. Po zpracování je dám ještě na plech a nechám 15minut dokynout.
Mezitím rozehřeji troubu na 250st. Placky peču zhruba 5-10min, dokud nezezlátnou a v nejlepším případě se nenafouknou.
Po vyndání placky splácnu a dám někam pod utěrku. Když jsou vychladlé, ta je rozříznu a plním čím se mi zamane. Nejraději hummusem, listovým špenátem a paprikou.
Krásně, dopodrobna popsán najdete recept zde :)




Dobrou chuť :-)

Safienka




Žádné komentáře:

Okomentovat

♥ Děkuji za milé komentáře ♥