pondělí 17. října 2016

Když vypadá smrt jako vysvobození (Byla jsem tu - Gayle Formanová)


Občas se může stát každému, že se ocitne ve stavu, kdy nevidí žádnou novou cestu naděje. Stav, do kterého je tak lehké se zamotat a najednou nevědět jak ven. Vše je temné, bez barev, bez radosti a štěstí. Něco takového pocítila Meg. Depresemi trpěla už od mala a vždycky se z toho nějak dostala. Tentokrát je to ale jiné. Promyšlené. Až moc promyšlené.

Cody otvírá svoji emailovou schránku a nachází dopis na rozloučenou.

 S lítostí vám oznamuji, že jsem si musela vzít život. K tomuto rozhodnutí jsem dospěla po delší době a byla to pouze moje volba. Vím, že vám tím způsobím bolest, a za to se omlouvám, ale pochopte prosím, že jsem musela ukončit vlastní trápení. S vámi to nemá nic společného, jde jen o mě.
Není to vaše vina.

Meg


Meg zřejmě netušila, že každý, kdo si tento dopis přečte, bude její smrt považovat za svoji vinu. Pocit, že mohl udělat něco víc, něco jiného říct, jinak se zachovat, trávit s ní víc času. Takovéto myšlenky napadají snad každého...bohužel většinou až tehdy, když někoho či něco ztratí. Může se ale poučit a chovat se k druhým líp, věnovat jim víc času, hezčí slova a myšlenky. Může ho to tzv. „osvítit“. Pozdě, alei to se počítá.

Rodiče by neměly zažívat smrt svých dětí. Nikdy! Není divu, že to Sue a Joe nesou tak špatně. Naštěstí je nad vodou drží mladší syn, kterého se snaží chránit. To ostatně netuší, že děti vždycky všechno vidí a slyší.

Cody je vyslána pro Meganiny věci. Jako její nejlepší přítelkyně je tou nejlepší osobou, které se to může svěřit. Přátelé by se měli znát navzájem a měli by si pomáhat. No ne? Vypadá to jednoduše. Přijet, pobalit, odvézt, hotovo! To ostatně netuší, že ji to až tak semele. Objevují se informace, které nutí k zamyšlení. Udělala to Meg sama nebo ji někdo pomohl? Kdo ji pomohl? Jaktože to zašlo až tak daleko? Jedná se opravdu o sebevraždu? Jak blízko je od zlomeného srdce k smrti?


Konečné řešení. Skupina, která Meg povzbuzovala k činu. Vstávají vám vlasy hrůzou? Někdo tam možná najde vysvobození a nebo třeba i pomoc. Hlavně se tam najde spousta užitečných rad. Jaké použít metody, druhy kvalitních jedů atd. Meg tam našla přítele. Protože nikdo jiný ji nechápal a nechtěl poslouchat. Ale jak to bylo doopravdy? Cody se nevzdává a vytrvale hledá důkazy.

Přestože čtete o smrti, neštěstí, smutku a spoustě nedořešeného, tak se tam objeví i láska a štěstí. To, co dělá život krásným.
Musím přiznat, že jsem měla před tímto dílem čtecí krizi. U žádné knihy jsem nevydržela. Kniha Byla jsem tu od Gayle Formanové mě ale dostala zpět. Moje první, autorčina pátá. I přesto, že kniha patří do žánru Young Adult, mě oslovila. Téma deprese a smrti není zas tak hezké, ale myslím, že člověku může hodně dát. 

Nemohla jsem se od příběhu odtrhnout a hltala ho. Dva dny s dvěma malými dětmi, jedno odpoledne bez dětí.


Za mě skvělé, mohu jen a jen doporučit :-)



Safienka


Název: Byla jsem tu
Autor: Gayle Formanová
Vydává: Yoli, 2016

4 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) Koukám, že kniha je opravdu o zajímavém tématu, sice depresivní, ale zajímavé :) Kouknu se po ní :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Aires:-)Depresivní je, ale to zajímavé to tam dost převyšuje:-) Určitě mrkni a pokud seženeš, tak si ji užij! :-) Mávám, Saf.

      Vymazat
  2. Urcite zajimave tema, kniha vypada lakave :-) Hezky vikend Safienko :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla skvělá... Sedla mi v tu správnou chvíli ;) Doufám, že sis víkend užila :) mavám, Saf.

      Vymazat

♥ Děkuji za milé komentáře ♥