pondělí 10. října 2016

Filmová neděle v záři pohádek, víl a potrhlého orla

Tak se mi stalo, že jsem ochořela a měla volnou neděli. Když jsem se tedy přesunula z postele na gauč, můj plán byl jasný – konečně vidět několik doporučených filmů a pohádek.
Připravila jsem si kýbl zázvorového čaje, zabalila se do muchlací deky a mohla začít.


Jako první film jsem si vybrala životopis Beatrix Potter s názvem MISS POTTER

O této zajímavé ženě jsem se doslechla teprve nedávno (nechápu, že tak pozdě :O). Začala jsem tedy všemožně pátrat a byla zvědavá, co se o paní Beatrix dozvím. Našla jsem její krásné publikace a spoustu neobvyklého o jejím životě. Zajímavostí by mohlo být například to, že Beatrix nechodila do školy, ale učili ji doma. Stejně tak, že už od mala ráda a často kreslila své zvířecí miláčky a vyprávěla pohádky. To jí zůstalo až do konce života. Přesto její zatvrzelost, že se neprovdá a zůstane sama, vzala za své. I přes nevoli rodičů se zamilovala do vydavatele svých publikací a chtěla si ho vzít. Milovala oblast Lake District, kde se nakonec i usadila. Jako bohatá žena si mohla dovolit skoupit okolní statky a zachovat tak krásu přírody, která by byla jistojistě v budoucnu narušena. 
Její knížečky, z nichž nejznámejší je asi pohádka o králiku Peterovi, jsou opravdu kouzelné, nevtíravé, originální a ...doufám, že je budu mít někdy v knihovně.
Film uvedl v roce 2006 na plátna kin Chris Noonan. Hlavní roli ztvárnila René Zellweger a Ewan McGregor.
Myslím si, že jsem tento film neviděla naposledy. V sychravém podzimním počasí měl to správné kouzlo.


Další film, který mi byl doporučen, musí znát snad každý. HLEDÁNÍ ZEMĚ NEZEMĚ.

Pohádka o Petru Panovi ze země Nezemě už byla zdokumentována několikrát a myslím, že měla vždycky úspěch. Tentokrát tu máme ale film o tom, jak příběh Petra Pana vznikl. Čím si procházel Jamese Barrie a co udělal proto, aby napsal tento úžasný příběh. Film začíná v roce 1904, kdy hledá autor inspiraci pro novou divadelní hru. Nachází ji v parku, kde potká ženu se čtyřmi dětmi. Barrie chytá příležitost a s rodinou se sbližuje.
V hlavní roli Johnny Depp a Kate Winslet. Myslím, že se své role zhostili opravdu bravurně. Úžasný film o pohádce, která právem získala spoustu diváků. Slzné kanálky dostávaly zabrat. Určitě to ale stojí za to! Zeme Nezemě není daleko.



Předposlední film jsem našla úplnou náhodou. Film o vílách z Cottingley s názvem PRAVDIVÁ POHÁDKA. Věříte na víly nebo skřítky?
Sestřenice Francis a Elsie ano. V roce 1920 žily se svými rodiči na předměstí města Bradford v anglickém hrabství West Yorkshire. Ač nebyly dívky stejně staré, rozuměly si. Jejich víra v kouzelné bytosti je přesvědčíla k tomu, aby udělaly důkazné fotografie. Ukradly tatínkovi fotoaparát a vytvořily několik snímků s vílami. Chtěly rodině dokázat, že víly opravdu existují. Kromě nedůvěry s tím spustily i velkou senzaci. Obrázky se dostaly dál, než dívky chtěly. A jako překvapení se potvrdila jejich pravdiovst. Tiskem se začala šířit informace, že v Cottingley žijí víly.
Něco by si člověk měl nechat opravdu jen pro sebe. Přesto věřit by měl každý. Víra uzdravuje a dělá divy. Krásný film, který znázorňuje, čeho jsou lidé schopni, aby vyvrátili nebo potvrdili pravdivost informací.


A je tu třešnička na dortu. Poslední film byl tím správným na závěr. Pokud se vám líbily Kokosy na sněhu, tohle vás určitě nezklame.

OREL EDDIE je pohodová komedie o jednom cílevědomém mladíkovi, který chce již od mala reprezentovat Velkou Brigánii na Olympiádě a je mu vlastně i celkem jedno v jaké disciplíně. Hlavně, aby startoval. Dělá proto vše. Má opravdu zápal pro věc a snaží se i přes to, že ho od toho všichni odrazují.(Z něho bychom si měli vzít příklad :o)) Nakonec se dostane k skokům na lyžích. Na vlastní pěst odjede do Alp. Tady zkusí první můstek a i přes to, že je potlučený, chce soutěžit. Do cesty se mu dostane bývalá jednička ve skoku na lyžích a dopomůže mu ke zlepšení, lepšímu padání a hlavně k vysněné Olympiádě.
Film zobrazuje biografii Michaela Edwardse, zapáleného skokana, všemi známého jako Orel Eddie.
Hodně mi to připomínalo Kokosy na sněhu, ale nějak mi to vůbec nevadilo. Užila jsem si to a příjemně završila svoji filmovou neděli.



A co pěkného jste viděli naposledy vy? Doporučíte mi něco? :-)


Safienka

4 komentáře:

  1. Ahoj Safienko,hodne jsi mne nalakala na "Hledani zeme nezeme " a na Pravdivou pohadku :-)A Miss Potter mne take zaujala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jani, to jsem ráda, určitě mrkni ;) a připrav si kapesníky ;)

      Vymazat
    2. Ahoj Safienko, tak jsem zhledla Hledani Zeme Nezeme a kapesniky byly opravdu zapotrebi. Plakala jsem a tleskala jsem (vsak vis, jak to myslim s tim tleskanim ):-)

      Vymazat
    3. Vím, taky jsem tleskala... Jako o život ;)

      Vymazat

♥ Děkuji za milé komentáře ♥