pátek 12. srpna 2016

Osho zen tarot: Hravost


Život je zřídkakdy tak vážný, jak si myslíme, a když tuto skutečnost objevíme, začne nám život nabízet stále více příležitostí k hravosti. Žena na této kartě se raduje ze života jako motýl, který právě vylétl ze své kukly za příslibem světla.

Připomíná nám chvíle našeho dětství, kdy jsme na pláži sbírali mušle a stavěli hrady z písku, bez ohledu na to, že každou chvíli může přijít vlna a všechno zničit. Tato žena ví, že život je hra, a právě teď , bez ostychu a předstírání, hraje roli klauna.

Páže Ohně je znamením tvé připravenosti na všechno nové a svěží. Na obzoru je něco úžasného a ty máš zrovna tu správnou dětskou nevinnost a jasnost, abys to přivítal s otevřenou náručí.

Zen

V okamžiku, kdy začneš vidět život jako něco nevážného a hravého, všechna tíže z tvého srdce opadne. Všechen strach ze smrti, ze života, z lásky - všechno zmizí. Člověk začíná žít a cítí se velmi lehký, skoro bez tíhy. Tak beztížný se stává, že může vzletnout k oblakům. 

Největším přínosem zenu je, že ti nabízí náhradu vážnosti. Vážný člověk vytvořil svět, vážný člověk vytvořil všechna náboženství. Vytvořil všechny filozofie, kultury, morálky; vše kolem tebe je výtvorem vážného člověka. Zen z vážného světa vypadl. Vytvořil si svůj vlastní, velmi hravý svět plný smíchu, kde se velcí mistři chovají jako malé děti.


Žádné komentáře:

Okomentovat

♥ Děkuji za milé komentáře ♥