sobota 14. května 2016

Recept na kváskový chléb


Vždycky jsem obdivovala ty, kteří pečou chleba. Ne v pekárně, ale pěkně na plechu a nebo v peci...Uáááá! Drží tvar, vypadá jako chleba a hlavně chutná jako chleba.

Sama jsem začínala s pekárnou. Pekli jsme chleba celkem pravidelně. Když se přenesu přes ten tvar a díry po metlách, tak byl k jídlu a většinou jsme ho celý snědli. Ale...pak jsem nějak přestala a chleba jen kupovala. Pekárnu využívám na kynuté těsto a občas na výrobu marmelády.

Na začátku letošního roku se to vyřešilo, neboť jsme přestali jíst lepek a tudíž i chleba. Po nějaké té době jsme ale na pečivo chuť dostali a zkusili bezlepkový chléb. Nebyl špatný, ale to složení bylo maličko děsivé. Pak jsme se rozhodli, že začneme používat alespoň žitnou mouku a zkusíme žitný chléb. Dostali jsme tip na chléb bez hnětení. Dala jsem tomu tři pokusy. Marné pokusy. Byla jsem „mírně“ zoufalá a pak přišla spása. 


Kváskový chléb není prý vůbec nic těžkého. Bonusem je vynikající chuť. Jako jo, bála jsem se (jak to tak sleduji, tak se bojí všichni, kdo ho ještě nezkoušeli), ale nakonec jsem do toho šla a vůbec nelituji. Já prostě jiný chleba jíst nechci :-)

Obdržela jsem kvásek (2 malé lžičky) ve skleničce s tím, že ho mám nechat vzejít, pak přidat zbytek surovin, zpracovat, nechat kynout a upéct. Nic těžkého. Zoufale jsem škrábala přesné postupy na malý papírek a doufala, že nic nezapomenu a hlavně, že se povede!

Připomínalo mi to dítě, které držím poprvé v ruce. Ale tak, dala jsem tomu šanci. První chléb jsem zmákla. Sice jsem do něj místo soli nasypala cukr, ale byl na světě a vypadal jako chleba. Podruhé už jsem se nenechala nachytat a ono se povedlo. Vypadalo to jako chleba, vonělo to výborně a chutnalo ještě líp!! Tleskám si :o)

Mám za sebou teprve asi 10 výtvorů a jsem si čím dál jistější. I když nejsem žádný ostřílený pekař, tak to doporučuji, kde se dá. Vlastně i vy byste to měli vyzkoušet, když už se to povedlo mně, povede se i vám.
Jelikož už jsem recept slíbila několika zájemcům a pořád jsem ho nesepsala, rozhodla jsem se ho vložit na blog.

Pokud patříte mezi milovníky kváskového chleba a máte nějaké své vychytávky, budu určitě ráda za tipy a rady (Pište do komentářů)

Mějte se báječně a přeji dobré pochutnání :-)



Recept:

Nejprve musíte sehnat kvásek. Já ho dostala od jedné dobré duše, ale prý by měl být k sehnání v pekárně. Zkuste se poptat a uvidíte.

Aby kvásek vzešel, je potřeba ho trošku nakrmit. Před spaním k zmíněným 2 lžičkám ve skleničce přidám 1:1 mouku a vodu.

2 lžičky kvásku
150g žitné mouky
150ml vody

Suroviny smíchám, přikryji utěrkou a nechám přes noc kynout. Z nakynuté hmoty ráno odendám 2 lžičky do skleničky (mám postaráno o další chleba, vydrží maximálně týden) a začnu přidávat další suroviny.

200g žitné mouky
200g celozrnné žitné mouky a nebo dělám taktéž z 200g žitné
2 lžíce ovesných vloček
2 lžičky soli (na cuketka.cz doporučují 12g soli)
300-400ml vody
semínka (slunečnicová, lněná, chia, dýňová,…)
kmín

Vše smíchám a hnětu. Hnětu, hnětu a hnětu. Až mi přijde, že jsem dosti uhnětla (většinou mě už sakra bolí ruka), tak směs vyklopím na hustě moukou posypaný vál a začnu zpracovávat do hmoty připomínající chléb. Z tohoto množství dělám dva menší bochánky. Zkoušela jsem jeden velký, ale víc mi chutnají menší. Hlavně tam je víc křupavé kůrky!!
Zpracované bochánky dám do moukou vysypaných ošatek a nechám kynout dalších 5 hodin. Vychází mi to na skoro celé dopoledne. Potom roztopím troubu na 250 stupňů. Na dno dám plecháček s vodou. Nakynutý chleba opatrně přendám na plech, strčím do vyhřáté trouby a peču 35-40min. Pekla jsem ve dvou různých troubách a opravdu je to u každé jiné. Chleba je upečený, když je na poklepání dutý. Taky má krásnou chlebovou barvu.


Když jsem to slyšela poprvé, tak jsem kroutila hlavou, vše se mi pletlo a nevěděla jsem, co jak a kdy dělat, ale ono si to sedlo. Ze začátku jsem to dělala i různě a vždy to dopadlo skvěle.

Takže doporučuji všemi dvaceti a dalšími -ceti od nadšenců jako jsem já :-)

Až zkusíte, tak dejte vědět, jak chutnalo:-)
 

Mějte se báječně,



Safienka


PS: Hodně jsem pročítala již zmíněný web www.cuketka.cz 



2 komentáře:

♥ Děkuji za milé komentáře ♥