neděle 1. května 2016

Kniha o smyslu života (Nezapomenutelná cesta - Nicholas Sparks)


Vždycky se v knize snažím najít něco, co mi do života přinese obohacení. (Pak o tom hned napíšu :o) Nějaké zajímavé téma, myšlenku, větu, slovo. Ocitla jsem se totiž ve stadiu, kdy mi nestačí napsat jen „obyčejnou“ recenzi. Potřebuji z toho dostat něco víc.

Kniha, v které jsem hledala nyní, se jmenuje Nezapomenutelná cesta a napsal ji americký autor Nicholas Sparks (česky vyšla v roce 2000) a jde o těžkou romantiku. Opravdu, nezůstane oko suché.

Od zmíněného autora jsem si vždycky chtěla něco přečíst, ale nějak to nikdy nevyšlo. Až teď. Bohužel jsem první viděla film (zfilmováno v roce 2002). Moje fantazie byla maličko bržděna a před očima se mi tudíž objevovaly reálné postavy a v uších mi znělo Only hope od Mandy Moore.

Musím říct, že film je víc dramatický. Kniha se od něj vyjma závěru docela dost odlišuje a brala bych ji delší. Nejsem zvyklá na takto krátké knihy.

Co mě nejvíc na knize zaujalo? Kromě toho, že se jedná o krásný příběh s náročným koncem, se mi líbila myšlenka hledání smyslu života u hlavních hrdinů Jamie a Londona. Nezamilují se hned, ale od začátku je jasné, jak to dopadne. I když ….

Začíná to retrospektivně. London vzpomíná. Tehdy před 40 lety.

Jamie je dcerou místního faráře, který svoji dceru miluje nade vše. Pochází z ne úplně typické rodiny. Její život je jiný než ostatních, což jí vůbec nevadí a v ničem nebrzdí. London zná Jamie od malička a nikdy se s ní nijak extra nebavil. Až se dostane k divadelní hře, která mu dodá nový pohled na situaci. A on se zamiluje. A je to jiné. Tentokrát to je nezapomenutelné.

Autor nám ukazuje, jak se člověk umí díky lásce změnit. Jak se mu to v hlavě dokáže otočit a zjistit, co je smyslem jeho života. Zvlášť když pozná dívku, která se mu ztrácí před očima.

Nikdy nevíme, kdy nám život skončí. Jediné, co nám zbývá, je si svůj život co nejvíc užít. Rychle, bez podmínek. Měli bychom si ho užívat, jako by nám zbývalo málo. Bohužel dost často se stává, že si to neuvědomíme a děláme věci, které nás nečiní šťastnými. Ocitáme se v situacích, které nám nic nedávají. A na potvrzení toho v nich zůstáváme a nadáváme. Stěžujeme si, brbláme a máme se strašně špatně. Jj, všechno něco stojí.

Vezměte nohy na ramena a utíkejte za svým štěstím. Může to být klidně něco úplně děsivého, nepředstavitelného. Každému dle libosti.

A o to tu jde...snad.

Ve filmové verzi si Jamie napíše seznam. Cíle, které si chce ve svém životě splnit. A že se jedná o nelehký úkol. Přesto se s tím London popere. Protože o to mu jde. V té nejkratší chvíli udělat Jamie šťastnou. I kdyby měla být na více místech na jednou.


Určitě to nebyla poslední kniha, kterou jsem od tohoto autora přečetla. Myslím, že se bude líbit spíš ženám. Ale to taky není pravidlo.

Ať se vám líbí stejně jako mně.

Láska je trpělivá, nezávidí, láska
se nevychloubá a není domýšlivá.
Láska nejedná nečestně, nehledá svůj prospěch, 
nedá se vydráždit, nepočítá křivdy.
Nemá radost ze špatnosti, ale vždycky
se raduje z pravdy. Ať se děje cokoliv,
láska vydrží, láska věří, láska má naději, 
láska vytrvá.


 
Název: Nezapomenutelná cesta
Autor: Nicholas Sparks
Vydává: Ikar, 2015

Recenzní výtisk věnoval portál bux.cz


Safienka

5 komentářů:

  1. Ja od Sparkse jeste zadnou knihu necetla , doma sice jednu mam, ale jeste jsem se k ni nedostala :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já právě do té doby taky ne... Pořád jsem si nemohla vybrat kterou... Kdyz byla tato v nabídce, tak jsem neváhala :) tak ať se ti ta tvá taky tak líbí! Krásný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji, uz jsem nasla ktera to je, a je to Mily Johne:-)Tak snad se k ni uz taky nekdy konecne dostanu :-)Krasny vecer:-)

      Vymazat
  3. Od Sparkse jsem viděla Zápisník jedné lásky a moc se mi to líbilo. I když jsem film viděla před lety, občas si na něj vzpomenu.
    hezký den

    OdpovědětVymazat

♥ Děkuji za milé komentáře ♥