čtvrtek 24. března 2016

ŽIvotní styl: Co jíme bez pšenice

žitný chléb s máslem a řeřichou
Jsou to téměř tři měsíce, co jsme ze své stravy vypustili pšenici. Snažíme se to dodržovat co nejvíc, ale stejně nám to občas ujede. Přesto jsme ve svém životě pocítili změny k lepšímu a tento životní styl se nám líbí víc a víc. Můj muž dokonce pronesl, že už se snad ani nechce stravovat jinak.

Protože se nám ale občas chuť na chleba ukáže, rozhodli jsme se do svého jídelníčku semtam zapojit i žito. Zkusili jsme si upéct (vlastně nám byl upečen, neboť mé již tři pokusy vzaly za své) 100% žitný chléb a vůbec nebyl marný. Stejně tak i žitné škvarkové placky a žitná pizza. Neříkám, že si to dáváme denně, spíš jednou za čas pro zpestření jídelníčku. Protože co si budeme povídat, dát si chleba a máslo je prostě nejjednodušší cesta k zahnání hladu. Holt tak to mám v sobě zakořeněné.

Už od začátku jsme věděli, že nechceme používat bezlepkové směsi, které se snaží nahradit lepkové. Takže cílem bylo jíst co nejvíc přirozeně a užívat si to.

Přestože jsme na bezpšeničné stravě teprve tři měsíce, tak mám dost často pocit, že nevím, co vařit. Je teda docela dost možné, že to není chyba v pšenici. Co tak sleduji, tak s tím má problém většina žen v okolí. Motám se najednou v kruhu, který mi dává pocit, že jsem schopna vytvořit jen několik málo receptů. A ono je takových možností. Jen k nim přijít a nebát se je vyzkoušet.

Co se týká našeho jídelníčku, držíme se několika častých modelů:

Snídaně

Mezi mé nejčastější snídaně patří bílý jogurt s domácí musli směsí a nějakým ovocem. Další variantou jsou instantní kaše Nominal (ovesné, jáhlové, pohankové, semínkové, rýžové, lahodné) s rozmixovaným ovocem. Když už mám fakt na něco chuť, tak si ráno udělám lívance s jogurtem a čokoládou a nebo pohankové palačinky s ovocem. Pokud je doma něco upečeno, tak si dám občas i to, ale spíš se držím modelu č. 1. 


Svačina

Jako diabetik jsem byla zvyklá dopoledne svačit. Poslední dobou to ale nějak nestíhám a nebo nemám hlad. Mou svačinou bývá dopolední káva a občas nějaký oříšek. (Ohoho..teď jsem si dala pohankové sušenky.)


Oběd

kukuřičné muffiny se šunkou
Jelikož jsem s dětmi doma, tak obědy bývají rychlovkou. Málokdy mám něco dopředu uvařeno, abych to jen ohřála a mohla servírovat. To ale neznamená, že mě to tak nebaví, naopak. Je to příjemné, když nemusím vařit. Nejmladšímu členu rodiny dělám zeleninové kaše a nám s Maruškou se snažím udělat něco rychlého, chutného a zdravého. Jelikož je holčička dost vybíravá a poslední dobou odmítá cokoliv jíst (co je smíchané, vypadá blbě, nevoní, nechutná a nebo na to prostě nemá náladu) dělám obědy spíš podle sebe, protože, kdybychom měli jíst podle ní, tak budeme mít každý den párek nebo sekanou.
Nejčastější verzí je něco s bramborem a zeleninou. Občas podusím maso a k tomu rýži a nebo uvařím těstoviny s mákem. Pokud musím hustit, hustím instantní kaší. Často zapojuji pohanku, jáhly, červenou čočku.


Svačina

Odpolední svačina bývá takovým „bonbónkem“ v celém dni. Většinou si dáváme něco dobrého, pěkného na pohled nebo něco upečeného. Nejčastěji teď dělám tvaroh s musli a ovocem přelitý čokoládou. Někdy ji odbudeme nakrájeným ovocem, oříšky nebo nějakou tyčinkou ze zdravé výživy.


Večeře

Nejhorší část dne, neboť nikdy nevím, co dělat. Nechce se mi pořád ládovat rýžovými chlebíčky s gervais. Snažím se každý den nakrájet nějakou zeleninu a k tomu něco buď upéct nebo uvařit. Ale...už mě to teda moc nebaví. Večeři většinou vymýšlím několik minut před jejím započetím. Určitě by mi to vyřešil dopředu napsaný jídelníček, ale jak už je u mě zvykem, tak nikdy u něj nevydržím dlouho.
Dost často zapojuji vajíčka na milion způsobů, pečené brambory s nějakým dipem, placky, slané koláče, zeleninové saláty, těstovinové saláty.


2.večeře:

Když jsem byla mladší, tak jsem musela mít kvůli diabetu 2.večeři. Teď je to spíš o chutích, kdy mě prostě honí mlsná. Musím přiznat, že po vysazení pšenice ze stravy je to spíš v hlavě, než bych na něco měla doopravdy chuť. Ale když už, tak si dám občas ještě jogurt s kakaem nebo oříšky. Někdy je blbé období, takže si dám i čokoládu, ale snažím se to zamezit a moc ji doma nemít. 

cottage lívance s jogurtem, lesním ovocem a čok.

ovesný koláč s pudinkem a ovocem

rýže s kokosem, porkem a kešu oříšky

brumíci

makový koláč s tvarohovou polevou

mrkvový koláč s ořechy
pohanková bábovka



A co vy? Jak to máte s jídelníčkem přes den? Píšete si ho dopředu? Vaříte na několik dní nebo děláte jen čerstvá jídla? Co nejčastěji večeříte? Kam si chodíte pro inspiraci?




Mějte se bájově, 

Safienka

6 komentářů:

  1. Dobre rano Safienko, ty tve fotky vypadaji velice lakave a chutne :-)
    Ja nikdy dopredu nevarim, pripravuji vzdy cerstve jidlo, ale stane se zbyde, tak to soupnu do lednicky a pak si to na druhy den jeste nekdo ohreje a zbasti. Jinak u mne snidane, vetsinou musli s jogurtem , pak svacina, to mam vetsinou ovoce, pote nasleduje jeste jedna svacina,to si delam bud zeleninovou misu,nebo nejaky chlebik ,vetsinou se syrem a zeleninou, nebo mam teplou polevku no a jelikoz jsme ja a manzel v praci a deti az do 16 hod ve skole, tak u nas se ji misto obeda tepla vecere.Preji krasny vikend a prijemne proziti velikonocnich svatku:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásné Velikonoce i Tobě :) Hmm... Víc svačin? To zní skvěle ;)

      Vymazat
  2. Zajímavý článek. Zkoušela jsem velmi omezit pšenici, ale velká změna to nebyla. Když jsem ale vysadila mléčné výrobky, můj život se výrazně zlepšil. Očividně je špatně trávím. Snad nikdy nevím co vařit. Nechávám si jídla vozit ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. U mě to taky až taková výrazná změna nebyla. Přesto se cítím líp a celkem mě to i baví :-) Je pravda, že břicho se trochu! zmenšilo a nejsem tak často nafouklá jak balón :o) Věřím, že mléčné výrobky udělají větší službu! taky bych to někdy ráda vyzkoušela..tak uvidíme, jestli to bude výzva :-) Týjo...vozit si jídla? jako denně? pěkná představa :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abych to uvedla na pravou míru, vozí mi krabičkovou dietu :-) Ale "jenom" obědy a večeře, zbytek zvládnu sama.

      Vymazat
    2. Mnoo..hezký :) to je nějaká online služba? nebo jen něco místního? :-)

      Vymazat

♥ Děkuji za milé komentáře ♥