pátek 30. října 2015

Mých 10 knih

10 knih, které ...

... mě ovlivnily/obohatily/jsem na nich závislá/pořád o nich přemýšlím/četla jsem je několikrát/udaly mému čtenářskému životu ten správný směr

  Zjistila jsem, že má paměť stojí opravdu za starou belu a já si téměř nic nepamatuji. Co vím ale určitě je to, že jsem vášnivým čtenářem už hodně dlouho. Proto je následující seznam opravdu jen lehkým polechtáním toho, co mě jako čtenáře nějakým způsobem zasáhlo do života.

1. Trilogie Třetí přání od Roberta Fulghuma
2. Série s Mercy Thompson od Patricie Briggs
3. A dost! od Pamely Druckerman
4. Na hraně zapomnění od J.A.Redmerski
5. Já, poutník od Terryho Hayese
6. Temná stránka hledačů světla od Debbie Ford
7. Cesta od Brandon Bayes
8. Poselství od protinožců od Marlo Morganové
9. Život s vlky od Lois Crisler
10. Malé ženy od L.M. Alcott


Trilogie Třetí přání od Roberta Fulghuma
A určitě i několik dalších sbírek, u kterých se můžu vždycky potrhat smíchy. Knihy od Roberta Fulghuma doporučuji všem a trilogii Třetí přání obzvlášť. Prostě mě zasáhla! To pojetí, postavy, prostředí, téma. A ten konec? Ten mě naprosto rozložil. Strašně moc potřebuji znát a potkávat Alici.
Spoustu toho z knihy jsem si přenesla do života. Dost často na ni vzpomínám a říkám si, že si ji musím opět přečíst. A ten nonsens je dokonalý a ty hry...a to tetování! Ach!



Série s Mercy Thompson od Patricie Briggs
Nikdy bych nevěřila, že budu tolik milovat urban fantasy v podání Patrie Briggs. Ale jinak se to nedá. Mercy je úžasná. Moje nejoblíbenější hrdinka. I když přežila už naprosto vše, tak je svá, tvrdohlavá, „svobodná“ a pořád někoho zachraňuje. A má kočku! A je kojot! A umí ty nejbáječnější čokoládové sušenky. A má tetování! A prostě všechno! Moje srdcovka J Ne nadarmo ji každý rok čtu znovu.

A dost! od Pamely Druckerman
Kniha o výchově? No jistě! I když je to o výchově ve francouzských rodinách, tak je to tak skvěle trefné, až to občas zabolí. Určitě doporučuji všem, kdo chtějí mít děti, mají děti a nebo mají alespoň co do činění s jejich výchovou.

Na hraně zapomnění od Jessicy Ann Redmerski
Sympatická holka, která si zbalí všechny svoje švestky, nasedne do autobusu a jede pryč. Na cestě potká kluka, který se ji rozhodne dělat patrona. Oba spolu skončej v posteli a následně na pódium. Neříkejte, že to někoho udivilo :o) Čtivé, city burcující, strhující a hlavně ta hudba. K čtení nejen této knihy The Civil Wars jistojistě.

Já, poutník od Terryho Hayese
Tak to byla pecka, vážení! Tak tlustá kniha a tak dobrý příběh! Thriller jak má být. Jedna z nejlepších knih loňského roku. To si prostě musíte přečíst! Protože to, co ten záporňák vymyslí, je naprosto geniální a jestli to vymyslí i někdo v reálu, tak nezbyde vůbec nic.

Temná stránka hledačů světla od Debbie Ford
O tématu světla a tmy přemýšlím pořád. Neustále si v hlavě omýlám spoustu zajímavých názorů a myšlenek z této knihy. Dočetla jsem ji a byla jsem v naprostém deliriu, které mě nutilo neustále přemýšlet, jak co, kde, kdy a proč.

Cesta od Brandon Bayes
Úchvatné. Co dokáže člověk, když je v „hluboké díře“ a má pořád víru a naději v lepší život. Skláním se k takovým to lidem!

Poselství od protinožců od Marlo Morgan
Tuto knihu jsem zhltla na cestě z Hradce Králové do Liberce. Nastoupila jsem neposkvrněná, vystoupila jsem obohacená. Žena, lékařka, která se rozhodne putovat s domorodci po Austrálii. Na surovo, po jejich. Asi nebylo překvapení, že se vrátila jako naprosto jiný člověk.

 Život s vlky od Lois Crisler
Živě si vybavuji, jak jsem tuto knihu četla. Nemohla jsem se od ní odtrhnout. Musela jsem ji číst pořád. Už od mala miluji psy. A tato žena žila s vlky, se smečkou vlků. Kam se hrabe pan Desenský.

Malé ženy od Louisy May Alcott

Nevěřila bych, že mě tato kniha dokáže ovlivnit, ale je tomu tak. Přečetla jsem ji nedávno na popud čtenářského klubu, který jsme s kamarádkou založily. Chtěla jsem si tuto knihu vždycky přečíst, ale nikdy na ní nedošlo. Až teď. A do mě se nějakým způsobem zaryla a já o ní musím neustále přemýšlet. O tom, jak se žilo, proč se tak žilo...co lidé chtěli, uměli a jak mysleli. Co spojuje rodinu, přátele a jak si máme jít za svými sny. Úžasné stejně jako natočený film z roku 1994.


4 komentáře:

  1. nechápu, že já knihomol jsem z tvého seznamu četla jen Malé ženy. Bylo to moc hezké. Po tom ostatním se musím podívat.

    OdpovědětVymazat
  2. Z toho si nic nedělej, já jsem taky knihomol a ještě jsem toho nečetla opravdu dost. Dost často mám pocit, že na tom budu pořád stejně. V tom obrovském množství již vydaných a neustále nových knih to snad ani jinak nejde...

    OdpovědětVymazat
  3. Jsi moje krevní skupina prostě. ;-)
    Tohle je výběr samých úžasných knih. Film "Malé ženy" mám moc ráda, i když jsem se k němu dostala až hodně dlouho po přečtení knížky.
    Mám pro tebe taky jeden malý tip (pokud jsi ji ještě nečetla), tak moc krásná knížka je "Škola Malého stromu". Mám ji pod polštářem. ;-)
    Měj se krásně, šikulko,
    Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Vivi, to si budeme notovat ;-) A potěším tě, Školu Malého stromu jsem četla. Je tomu už hodně let, ale kdesi v paměti to mám. Vím, že jsem ji zhltla a často na ni myslela. Určitě si ji někdy přečtu ještě jednou. Minimálně jednou! Jako několik dalších knih...jak já se na to těším :o) Měj krásný večer :-)
      Safienka

      Vymazat

♥ Děkuji za milé komentáře ♥